התדנבות באפריקה: חווית עוצמתית בחול

הצלמת תם ביקלס יצאה למסע אותו מטיילים רבים רוצים לעבור. היא התנדבה ברחבי אפריקה מספר רב של פעמים ונתנה לנו הצצה מאחוריי עדשת המצלמה ולחוויה של פעם בחיים

 

תכירו את תם ביקלס, בת 23, מרחובות, היא התחילה את דרכה בעולם הצילום כבר בגיל 16 "קניתי את המצלמה הראשונה שלי בתיכון, מה שהוביל אותי לתעשיית האופנה וצילום של דוגמניות, פתחתי סטודיו ביתי והתחלתי לעבוד גם מול סוכנות שנתנה לי את ההזדמנות המקצועית הראשונה שלי" מספרת.

 

הגיוס לצה"ל לקח אותה ממסלול התצוגה למסלול בתפקיד צלמת בעיתון "במחנה" שם חוותה את השטח לראשונה "מצאתי את עצמי בצילומים שהם הרבה יותר אינטנסיביים, כל יום היה למעשה משימה חדשה. מצילומים בסטודיו שהיו לגמרי בשליטה שלי למדתי להסתגל, לחזות פריימים רגע לפני שהם קורים ולעבור לצילום עיתונות שהוא הרבה יותר דינאמי" מספרת תם.

 

אחרי שלכדה את הרגעים של כולם מאחוריי עדשת המצלמה והגיעה בזכות אותן תמונות מהשירות לסיקור וראיון בנשיונל ג'יאוגרפיק, היה זה סימן שהגיע הזמן לצאת ולגלות את העולם. 

 

הטיול הגדול: אפריקה

 

"השתחררתי וכולם עושים מסלול די קבוע או טסים לדרום אמריקה. במקום, התחלתי לחפש בגוגל אפשרויות להתנדבות עם חיות והיה נראה שאפריקה זה יעד מגוון עם המון מקומות שצריכים עזרה. דיברתי עם אנשים שכבר ביקרו שם ובתחילת 2015 טסתי עם חברה לדרום אפריקה". מספרת תם.

 

"בפעם הראשונה הגענו לבית מחסה לחיות בר, שזו למעשה שמורה. יש שם בעיקר חיות חתוליות כמו צ'יטות ומסתובבות שם באופן חופשי גם זברות, קרנפים ועוד חיות שפשוט גרות שם." הוסיפה. 

 

איך נראית שגרת היום בשמורה?

"בשמורה הזאת היו עוד 30 מתנדבים בערך היא הייתה יחסית גדולה. יום שגרתי מתחיל בשעה 7 עם כל הסידורים של הבוקר, יש שם גם חיות "רגילות" כמו סוסים, אז בעיקר דואגים לניקיון ואוכל לכל החיות. יש עבודת צהריים בשמורה עצמה מצביעה, תיקון ועד הכנת בשר או עבודה ושיקום של החיות עצמן, כמובן שכולן באו בעבר במגע עם בני אדם." מתארת תם.

 

התנדבות באפריקה עם בעלי חיים

 

 

תמונה: תום ביקלס

איזו חוויה זכורה לך במיוחד?

"ההתנדבות מאפשרת לך להכיר את החיות באמת מקרוב, ערב אחד הודיעו לנו שציידים נכנסו לשמורה ופשוט לקחו קרנפית אחת בשם איזבל, זה היה הלם לכולם."

התנדבות באפריקה עם חיות

תמונה: תום ביקלס 

מסע ההתנדבות בדרום אפריקה

 

אחרי ההתנדבות הראשונה המסע של תום למעשה רק התחיל, וכך מצאה את עצמה טסה לדרום אפריקה בפעם השנייה להתנדבות בבית מחסה שמתמקד בעיקר בטיפול בצ'יטות.

 

למה בחרת לטוס שוב לאפריקה?

"נהנתי מאד בפעם הראשונה ורציתי לצאת לחוויה שמצד אחד משכילה ומצד שני מחזירה גם לסביבה. הצ'יטות באפריקה לא במצב טוב, זה זן שנמצא בסכנת הכחדה."

 

מה ייחד את השמורה בה ביקרת הפעם?

"זה היה מקום קטן יותר, היינו רק 5 מתנדבים. השמורה מתמחה בטיפול בצ'יטות למרות שהם מקבלים חיות נוספות כמו שועלים, דורבנים ואפילו הייתה לביאה אחת. בשטח הפתוח בקלות היה אפשר להיתקל בג'ירפות, היפופוטמים ועוד חיות."

 

 תמונה: תום ביקלס

 

התנדבות שלישית באפריקה עם בעלי חיים

 

"בדיוק חזרתי לארץ ואחד הארגונים של ההתנדבויות יצא בתחרות בה הוא חיפש צלם סטילס מקצועי שילווה 6 פרויקטים נבחרים ברחבי אפריקה. היה צריך לשלוח קורות חיים, תיק עבודות ופסקה למה דווקא לך מגיע."

 

"חשבתי שאני מתאימה בעיקר כי התנדבתי בעבר ואני מכירה את סוג העבודה, וגם איזה רגעים חשוב לתפוס. וביננו אחרי שהיית בצבא קשה להתקיל אותך" מוסיפה תם.

 

בתחילת 2017 נבחרה הצלמת המוכשרת לצאת במסגרת הארגון ל- 6 פרויקטים שונים במשך 3 שבועות ברחבי אפריקה:

 

חקר ביולוגי שמתמקד בכרישים

"הגעתי לסירה וישר צללנו, בכלל עבדנו עם לו"ז מאד אינטנסיבי כי היה הרבה להספיק. בפרויקט הזה בחנו את הנוכחות של כרישים מזן עמלץ לבן, שכעיקרון לא מזוהה עם הסביבה שם. אוספים את כל הדאטה ומנתחים את הפעילות באזור באופן נקודתי באמצעות מצלמות גו פרו, ציוד תת ימי וציוד מקצועי."

 

התנדבות באפריקה אחרי צבא

 

חקר צבי ים

"באזור אוסווגה ביי, יש חוף מוכרז להטלת ביצים של צבים. מבצעים שם מחקרים לצד המון פטרולים, בעיקר כי קיימת אמונה רווחת שביצי צבים מכילות כוחות ריפוי מאיידס למשל, אז צריך לשמור על האזור במיוחד לעומת אזורים אחרים."

 

חקר שמורה טבע

"חזרתי לנקודה הראשונה של המסע שלי, לשמורה בה ביקרתי בהתחלה. אריות שראית בגיל חצי שנה גדלו. זה מוכיח לך כמה ההתנדבות עוזרת וזה גם מוסיף לאמינות של המקום."

 

בית מחסה לצי'טות

"גם כאן סגרתי מעגל עם חיות שפגשתי וטיפלתי בהן, זה היה כיף לפגוש אותן שוב. הפעם ראיתי את הדברים אחרת, תיעדתי את הפעילות של אחרים ושל החיות וזה העניק לי עוד נקודת מבט על כמה העבודה של המתנדבים שם חשובה."

 

פרויקט איסוף דאטה

"נסענו לשמורה שיש בה קרנפים ופילים, לא באים איתם במגע. זה בעיקר היה סיורים בשמורה ותיעוד הדרכים לאיסוף מידע על החיות שגרות שם והאם חלו שינויים קיצוניים."

 

להתנדב באפריקה

תמונה: תום ביקלס

 

בית מחסה לקרנפים

"הבית מחסה למעשה מאמץ יתומים, הציד באפריקה משאיר חיות רבות בלי משפחה, להקה וחלקם עוד בגילאים מוקדמים מדי להתמודד עם הטבע. לרוב, המתנדבים לא באים איתם במגע ישיר כי רוצים שהם יחזרו לשמורה ממנה הם באו, זה היה ברמה שרצו להחרים לי את המצלמה כי יש שמירה כל כך כבדה על האזור."

 

התנדבות בחול: כל מה שצריך לדעת

 

"התנדבות בכל מקום בעולם צריכה להיות אחראית, בדיוק כמו שבונים מסלול לטיול בדרום אמריקה כך גם פה. הייתי מציעה לדבר עם מתנדבים, לבדוק כתובות וביקורות על המקום בו בחרתם להתנדב. לשאול את כל השאלות ולא להתבייש. ישנם המון בתי מחסה שמתחזים להיות אמינים אבל בפועל מנצלים את החיות והמתנדבים, לכן אני אגיד שוב כמה חשוב לבדוק את הכל מראש."

 

איך אני יודעת שהתנדבות זו פעילות שמתאימה לי?

"זה נראה מגניב יש כאלה שחושבים שמגיעים בשביל להצטלם, אבל זו עבודה קשה וצריך להיות מוכן להתלכלך. אנגלית טובה היא גם חשובה, חוש חברתי ובעיקר אהבה לחיות."

 

מה משך הנסיעה המומלץ להתנדבות?

"אני חושבת שלפחות שבועיים עד חודש, אחרת לא מספיקים באמת לחוות את המקום. יש כאלה שמאריכים את הנסיעה אבל זה תלוי באופי והזמן הפנוי שיש לך."

 

עוד טיפ קטן לדרך?

"חשוב לי לציין שכל מה שסיפרתי זו החוויה האישית שלי, מקומות משתנים כל הזמן וחשוב לצאת לדרך עם המידע הכי עדכני. לפנות לכמה שיותר אנשים, ארגונים ולראות ששום דבר לא השתנה."

 

התנדבות בעולם עם בעלי חיים

 תמונה: תום ביקלס