יצירת קשר
מרכז שירות 03-8006808

אנא מלאו את טופס - יצירת קשר
מרכז שירות 03-8006808

קו סיוע למקרי חירום

03-6006505

מאפייני הנפגע הפסיכוטי

פסיכוזה מופיעה בקשת רחבה של התנהגויות, היכולות להופיע ברמות ובתדירויות שונות.

הנפגע הפסיכוטי מאופיין בעליה וירידה ברמות הפסיכוזה. לתנועה זו יש מחזוריות, ה"גרף" הפסיכוטי מתנהל בזיגזג חד.


מאפיינים נפוצים - פסיכוזה

המאפיינים הנפוצים במקרה של התפרצות פסיכוזה כתוצאה משימוש בסמים, או מפגיעה אחרת, הינם:

 

1. הנפגע הפסיכוטי - חוסר יכולת להבחין בין דמיון למציאות

במצב פסיכוטי אין הנפגע יכול להבחין בגבול העובר בין המציאות הסובבת אותו לבין דמיונו והזיותיו. הדמיון עבור הפסיכוטי הוא גשמי ומציאותי כפי שהמציאות לאדם במצב רגיל. הוא חווה את הדמיון וההזיה בכל חושיו הגשמיים.

 

2. מצב פסיכוטי - פעילות נמרצת

 

במצב פסיכוטי מנהל האדם פעילות אינטנסיבית ונמרצת ביותר. הוא עלול להימנע משתיה ואכילה או לא לנוח ולא לישון מספר ימים. בנוסף על הפסיכוזה, הנפגע מושפע ממצב של חוסר שינה קיצוני היות וחוסר השקט מלווה בשטף מחשבות המדיר מנוחה מהנפגע.

 

3. התקף פסיכוטי - שטף דיבור

הנפגע מדבר בשטף בלתי פוסק ומהיר ובהקשרים אסוציאטיביים. עניין אחד מזכיר לו עניין אחר ובמשפט אחד הוא יכול לדבר על כמה נושאים שהקשר ביניהם אסוציאטיבי בלבד.
שטף דיבור זה יכול להכיל תבניות לוגיות אשר אינן מחוברות למציאות, אך מטעות לחשוב שיש בהן מן היצירתיות והדמיון היצירתי. זהו שטף דיבור פסיכוטי.
תופעה זו מלווה גם בשטף של מחשבות, הדומות לאלו החולפות במוחנו בשבריר השנייה לפני התרדמה (מחשבות בעלות הקשרים אסוציאטיביים , דמיוניים ועוד ).

 

4. פסיכוזה קשה - הצלבת חושים

במקרים של פסיכוזה קשה, ישנה תופעה של הצלבת חושים. הנפגע שומע את הצבעים ורואה את הקולות. לדוגמא – הוא שומע צליל מסוים והוא אומר שם של צבע.

 

5. נפגע נפש - רגישות גבוהה ומוגברת

אדם בריא הינו בעל יכולת לחוש את הסובבים אותו – אם הם סבלניים, שמחים, עצובים, אוהבים וכו'. במצב פסיכוטי עולה הרגישות במאות אחוזים!
נפגע פסיכוטי יכול "לחוש" את כל האנשים הנמצאים במרחב הסובב אותו, לא רק את אלה הנמצאים בקשר ישיר אתו. היכולת לחוש את תחושות הסובבים אותו מתעצמת והוא "יודע" מה האדם שלידו חושב או מרגיש. יתרה מכך, גם אם יאמר לו בשקט ובשלווה שהכול בסדר ואין כועסים עליו, הוא לא יגיב לדברים שנאמרו לו אלא לתחושות האמתיות אותן הוא קולט.
הוא חש היטב את הבלבול, הפחד והכעס הנמצאים מתחת לפני השטח.

 

6. הנפגע הפסיכוטי - שמירת התבונה "מתחת" לפסיכוזה - התגלית של מגנוס

הנפגע הפסיכוטי מאבד באופן זמני את מרבית יכולותיו השכליות. הפגיעה אינה מאפשרת לו לשלוט במעשיו, דבריו ובמחשבותיו אך הוא שומר על תבונה אנושית ואינטליגנציה רגשית מתחת למעטה הפסיכוזה.
תופעה זו גורמת לנפגע לתסכול רב אשר פורץ לא אחת בהתקפי זעם ואלימות. לדוגמא, במקרים מסוימים פושט הנפגע את בגדיו ורץ עירום ברחוב. הוא מבחין בכך שהוא רץ עירום, אך אינו יכול לשלוט בפעולה זו. חוסר השליטה גורם לו לפחדים, כעסים ותסכול.


ניתן ליצור קשר עם החלק התבוני של הנפגע הנמצא בהתקף פסיכוטי.
הדרך להשיג זאת היא דרך השליטה העצמית של המחלץ. שליטה עצמית מוחלטת היא מצרך קשה מאוד להשגה, אך היא מאפשרת את השליטה על האדם הפסיכוטי. עבור אדם קרוב, כמו במקרה של אב המנסה לחלץ את בנו, שליטה עצמית כזו איננה אפשרית. כאשר אנו פוגשים באדם אהוב הנמצא במצב של מצוקה קשה אין אנו יכולים לשלוט ברגשות קשים של תסכול וכאב המציפים אותנו.

 

7. העצמת תחושות - הנפגע הפסיכוטי

השילוב של רגישות גבוהה ושל אי יכולת התבונה לשלוט, מביא את הנפגע הפסיכוטי למצב של "הגברה". הוא מתפקד כמו "מגבר" (אמפליפאייר) שכל מכווניו הועברו למקסימום (פול ווליום). הנפגע קולט ברגישותו הרבה את תחושות הסובבים אותו ומגביר אותם. לדוגמא: אם האדם שלידו מבוהל מהתנהגותו של הנפגע, הנפגע חש בבהלה זו ומגביר אותה עד לחרדה עמוקה. אם הוא קולט כעס הוא יגביר אותו לכדי זעם בלתי מרוסן.

 

8. הנפגע הפסיכוטי - מניפולטיביות כלפי הסובבים

בשל אובדן השליטה העצמית וכתחליף לה, עושה הפסיכוטי שימוש ברגישותו המוגברת. כך הוא יכול לפעול על הסובבים אותו. יש פסיכוטיים ההופכים להיות "מאסטרים" במניפולציה בתחום הרגשי, אשר יכולים להפיל ברשת בקלות כל אדם לא מיומן או בלתי מודע. הפסיכוטי נוגע בדיוק בנקודה הרגישה שלכם, הנקודה אליה אתם מגיבים במיוחד.
הנפגע אינו מחויב ל"אמת" אובייקטיבית מאחר ואין אחת כזו בעת התקף הפסיכוזה.

 

9. פסיכוזה - תנודות ברמה הפסיכוטית

פסיכוזה הינה סערה רגשית ומדרך הטבע יש בה עליות וירידות. נפגע במצב קשה יכול להופיע ברגעים ספציפיים כאדם נורמלי לחלוטין. הוא לעיתים מצליח בנקודת זמן ספציפית לגייס את כוח הרצון לשלוט בעצמו באופן שהפסיכוזה לא תהיה מורגשת.
כאמור, מדובר בתופעה מחזורית ולא בסימן המעיד על החלמה או בריאות נפשית.

 

10. נפגע פסיכוטי - הזנחה עצמית

נפגע פסיכוטי מאבד לעיתים את היכולת לטפל בעצמו. הנפגע עלול להידרדר למצב סניטרי חמור, למצב בריאותי ירוד, לפציעות בלתי מטופלות, לאינפקציות וכדומה.
השכיחות הגבוהה היא חוסר ניקיון. הנפגע אינו מתרחץ ואינו מטפל בעצמו בהיותו במצב פסיכוטי. ההזנחה מתבטאת גם בחוסר תזונה וחוסר שתייה ועלולה להביא את הנפגע למצב של התייבשות. ההזנחה גולשת גם לאובדן יכולת השליטה ברכושו עד כדי אובדן או פיזור כל רכושו. העדר שינה, סניטציה נמוכה וחוסר במזון ומים עלולים להחמיר את מצב הנפגע.

 

11. פסיכוזה - פחדים ופראנויה

חלק מהנפגעים מפתחים פחדים עמוקים ופרנויות הקשורים לתבנית דמיונית של רדיפה. הנפגע מייחס לעיתים לסביבתו התנהגות של מעקב אחריו או ניסיון לפגוע בו. הוא מדמיין שמאזינים לו באמצעים שונים, שהשב"כ והמוסד בעקבותיו וכדומה.
החרדה הינה גורם משתק וזו גם אחת הסיבות כי הנפגע אינו מסוגל לפעול ולהתקדם.
החרדה מונעת ממנו לקיים קשרים אנושיים ולסמוך על הסובבים אותו.

 

12. הנפגע הנפשי - מחשבות מגלומניות

חלק מהנפגעים חווים תחושות מגלומניות (שגעון גדלות). הנפגע מאמין שיש לו יכולת לעשות עסקים חובקי עולם, לכבוש לב כל אישה, להשפיע על השלטון, לשנות את העולם, להיות המשיח ועוד... ישנן אין ספור דוגמאות. היכולת המוגברת לחוש את הסביבה מלווה אף היא לעיתים בתחושה מגלומנית "אני מבין את כולם", "אני יודע את האמת המוחלטת" וכדומה.

 

13. הנפגע הפסיכוטי - חוסר ריכוז

הנפגע הפסיכוטי איננו מסוגל להתרכז, לקרוא, לעקוב אחרי התנהלות רגילה, לשלוט בפעילויות פשוטות ביותר כמו סידור חפציו. דבר זה מביא אותו לפיזור ואיבוד חפציו, כולל כסף, מסמכים וכדומה. לרוב הוא נשאר במקומו בשל חוסר יכולת לשמור על רצף מחשבתי המאפשר לתכנן נסיעה ותנועה.

 

14. דחפים פסיכוטיים - איבוד שליטה

הנפגע אינו שולט בעצמו אלה "מופעל" בידי דחפים פסיכוטיים.
הנפגע מנסה לרכוש שליטה בעצמו אך אינו מצליח ועל כן הוא מחליף את השליטה בעצמו בשליטה בסביבה - הנפגע עשוי לחלק הוראות, לתת פקודות ולהכריז הכרזות.