רעידת האדמה באי לומבוק, אינדונזיה: שימוש במערכת לווין ככלי בידי צוותי חילוץ מיומנים

בפרק זמן של שבועיים נפגעו איים באינדונזיה מרעידות אדמה עוצמתיות, התראות לצונאמי ורעשי משנה.

עם קבלת ההתראה למרכז השליטה של MAGNUS ננקטו פעולות חירום בשיתוף פעולה עם חדר מצב של משרד החוץ וחברת ImageSat International -ISI. הפעם היה זה האי לומבוק באינדונזיה שחווה זעזוע קשה, רעידת אדמה הרסנית בעוצמה 6.9 (שהורגשה גם באי באלי) שגבתה את חייהם של למעלה מ- 300 בני אדם.

 

 

"עם קבלת הידיעה על רעידת האדמה, התחלנו לעקוב באופן שוטף אחר ההתפתחויות באי. בשלב ראשון, ביצענו בדיקה מקיפה כדי למפות את כלל הישראלים השוהים באזור. ערכנו סריקה במערכת הלווינית שלנו כדי לאכן את המטיילים הישראלים המחזיקים במכשיר לוויני באזור, ובמקביל קיבלנו מידע אודות שאר המטיילים בעזרת גורמים קונסולריים", מסביר אור לב מנהל המבצעים של MAGNUS.

 

 

"בשלב שני, יצרנו קשר ראשוני עם אנשי הקשר שלנו במקום כדי שיכנסו לכוננות. בנוסף, פנינו ל- ISI איתם אנו משתפים פעולה במבצעי קצה ברחבי העולם, על מנת לקבל תמונת מצב מדויקת של היקף הפגיעה באמצעות צילומי לווין. כדי שנהיה ערוכים לפעולה יעילה, יהיה עלינו למפות את מיקומם של המטיילים ולהכין תוכניות פינוי בדגש על מיזעור הסיכונים. זאת מתוך חשש לרעידות אדמה חוזרות והתראות צונאמי שמלוות רעשי אדמה בעוצמות כאלה. ככל שיש בידינו תמונה מודיעינית מעודכנת, מדויקת ורחבה יותר, הפעולה שלנו תהיה יעילה יותר. המידע יאפשר מבצע  מהיר בעל ערך ממשי".

 

היכולת להבין ולזהות את המקומות הנמצאים בעדיפות לשליחת צוותי חילוץ, הכרחית. יתרה מכך, היכולת לזהות שינויי קרקע עקב אסונות טבע, כרעידת אדמה, מפולות בוץ, שיטפונות וכו׳ מאפשרת הכוונת צוותים למקומות בהם ניתן לאתר ניצולים ולהגיע אליהם במהירות האפשרית ולאתר אלטרנטיבות פינוי רלוונטיות.

כך ניתן לראות הפרדה ברורה בין האזור הפגוע לאזורים המיועדים לפינוי. ללא התמונה המודיעינית, יתכן ואוכלוסיות יועברו לאזורים שבשלב זה לא נפגעו מהאסון אך גיאולוגית הם אינם בטוחים ותוואי השטח באזור עדיין מהווים  סיכון.

 

 

 

אין ספק כי היכולת לשחזר במדויק תא שטח לפני ואחרי האסון מסייעת בבניית תיעדוף לתכנית סריקה ואף מקצרת את זמן התגובה. באמצעות תצוגת תא שטח שככל הנראה הוצף בשל רעש האדמה הצוותים יכולים להיערך מראש למבצע, כולל הכנת ציוד מתאים, גיוס מומחים בתחום המים וביצוע פעולה מדויקת ומהירה.

 

 

עוד מספר חיליק מגנוס, מייסד "MAGNUS איתור וחילוץ" על אחד מהאירועים ההרסניים שהיו באזור-

"בצונאמי בדרום מזרח אסיה לקח זמן רב עד שנודע כלל על קיומו. לאחר האסון, היינו הראשונים להגיע לאזור. פנינו לאו"ם בהצעה להקים מרכז חירום עולמי. הארגון פעל ובנה צוותי חירום שאמורים בשעת אסון להגדיר את היקפו, את הצרכים המתאימים וכמובן את יעדם.

באותה העת התמקדנו בשני תחומים העונים על הצרכים לביצוע יעיל ומהיר של פעולות חילוץ, הלא הם תקשורת ומידע.

  1. מיסדנו את הקשרים דרך המערכת הלווינית שיכולה בזמן אמת להגדיר את ממדי האסון ולפענח את השטחים ולספק מידע לכל פעולה.
  2. המערכת הלווינית הבטיחה לנו תקשורת גם בשעה שכל המערכות האחרות קרסו.
  3. בנינו מערך של כח אדם אמין, מיומן ומנוסה ביותר מצוייד ומנוהל היטב.

על פי גורמי הבסיס האלה, לצד בניית תכנית מודיעינית רחבה בשילוב צילומי לווין של האזור ניתן להושיט עזרה מצילת חיים בזמן אמת לאורך כל שלבי האסון".