התמודדות עם תנאי מזג אוויר קיצוניים

בהרים ובמקומות גבוהים חשוב לדעת שמזג האוויר מתחלף באופן לא צפוי, איך נערכים מראש? הכל בכתבה הבאה

דמיינו לעצמכם שאתם יוצאים לטרק של יום אחד ובמהלכו אתם חווים 4 עונות שונות. באזורים הרריים ופנים יבשתיים בעולם, מזג האוויר משתנה במהירות, ייתכנו הבדלים של 10 דקות בין שמש לגשם כבד. היערכות נכונה לתנאי מזג האוויר יכולה להציל חיים.

 

מכירים את המשחק חם-קר?

הסכנות העיקריות שיכולות להופיע במזג אוויר קיצוני מלבד אובדן דרך או עיכוב בתכניות הן היפותרמיה במזג אוויר קר, מכת חום והתייבשות.

רוב הטרקים בנויים כך שהם כוללים זמן מנוחה. בתנאים של קור קיצוני יש לעשות הפסקות קצרות כדי להימנע מנפילת חום הגוף. המאמץ הפיזי הכרוך בהליכה משמר את טמפרטורת הגוף ויסייע במניעת היפותרמיה. במידה ובכל זאת עליכם לקחת הפסקה ארוכה יותר שימו שכבת ביגוד נוספת לשמירה על חום הגוף.

 

במידה וישנה ירידה חריגה בחום הגוף כתוצאה מביגוד שנרטב יש לחפש מקום יבש ולהחליף לבגדים יבשים, לדאוג לחימום על ידי בידוד באמצעות שכבה נוספת ולהישאר בתנועה מתמדת. שימו לב, במזג אוויר קר יש סיכון להתייבשות, פסיכולוגית בשל הקור אנחנו פחות צמאים, לכן הקפידו על שתייה מרובה של מים תוך כדי העלייה בגובה וההתקדמות במסלול. 

 

מבחינת תכנון המסלול רצוי לצאת עם מדריך ופורטר. ההליכה באזורים הרריים מלווה בשיפועים ועליות תלולות שיורידו את קצב ההליכה, עם ירידת הקצב גדלה הסכנה לפגיעות קור ולא נרצה להגיע למצב של עיכוב. המדריך מכיר את השטח ואת הדרך האופטימלית לעבור את הטרק בחלון הזמנים הנכון.  

 

והרי התחזית: התכוננו אל הלא נודע

הניסיון מהשטח לצד האירועים השוטפים המתקבלים במרכז השליטה מדגישים בפנינו כל פעם מחדש את חשיבות הציוד שברשות המטיילים בתנאי מזג אוויר קיצוניים.

 

אירוע חירום I קירגיזסטן ספטמבר 2018 (לפני)

 

בספטמבר 2018, אירוע חירום התרחש בקירגיזסטן בגובה 2,600 מ', אות SOS התקבל ממטייל שנקלע לשלג כבד ב- Jyrgalan, צוות הדסק בחן את הציוד שלרשות המטייל ותדרך אותו דרך המכשיר הלוויני כיצד להתכונן לשהייה בשטח תוך התמודדות עם שלג כבד עד להגעת יחידת החילוץ.

 

אירוע חירום I קירגיזסטן ספטמבר 2018 (אחרי)

 

 

מאוחר יותר באותו חודש, אירוע חירום נוסף התרחש בניו-זילנד. אות SOS התקבל מ-Nelson Lake, ממטייל שיצא לבדו לטרק, נפגע ברגלו ונקלע למזג אוויר מושלג בשעות החשיכה ללא אפשרות להתקדם. במקרה זה לא היה ברשות המטייל ציוד מתאים לשהייה בשטח. חשוב להדגיש כי בתנאי מזג אוויר קיצוניים גם יחידות החילוץ מתמודדות עם תנאים קשים במטרה להגיע אל המטייל במהירות המירבית. למזלו הרב של המטייל צוות החילוץ הצליח לחלצו במהלך הלילה והעבירו לקבלת טיפול רפואי. 

 

ניו זילנד

 

המסקנה היא כי אין להמעיט בערכו של הציוד, אנחנו מבינים כי לעיתים מדובר בטיול יום ויש רצון לצאת "קלים" עם כמה שפחות ציוד כי מדובר בפרק זמן קצר. עם זאת, מזג האוויר יכל להשתנות ברגע.

 

קחו איתכם ציוד מתאים ל-4 עונות הידוע בשם "שיטת הבצל". מתחילים עם שכבה קרובה לגוף של ביגוד מנדף (במזג אוויר קר זוהי רק ההתחלה, במזג אוויר חם ביגוד מסוג זה מסייע לגוף להתקרר). לאחר מכן, עוברים לשכבת הביניים המבודדת שנועדה לשמור על חום הגוף, בתנאי מזג אוויר חם ניתן לשים שכבה דקה מעל לשכבת הבסיס למניעת קרינת השמש. בתנאי מזג אוויר קר כשכבה עליונה הצטיידו במעיל גשם אטום. בצורה זו אנו יכולים "לשחק" עם השכבות בהתאם לתנאי מזג האוויר.

 

יש לוודא כי הציוד שברשותכם יהיה צבעוני ובולט בשטח, אל תוותרו על ציוד הישרדות כולל שתייה ואוכל, הצטיידו במכשיר לוויני למקרה חירום וכך תהיו מוכנים למקרה של עיכוב לא מתוכנן ובמידת הצורך תוכלו להזעיק עזרה. שיהיה לכם טיול בטוח ומהנה.