יצירת קשר
מרכז שירות 03-8006808

אנא מלאו את טופס - יצירת קשר
מרכז שירות 03-8006808

קו סיוע למקרי חירום

03-6006505

טג'יקיסטן

21.9.19


המיקום

טג'יקיסטן.

 

פרטי האירוע

החל מיום שני בשעות אחר הצהריים התנהל מבצע חילוץ מורכב לחילוץ מטייל מבוטח חברת הביטוח מגדל Online שסבל ממחלת גבהים חמורה בהרי פמיר שבטג׳יקיסטן.
מבצע החילוץ הסתיים היום, שבת בשעות הצהריים שעון ישראל עם פינוי המטייל לבית חולים מערבי בבירה דושאנבה.

בשיתוף פעולה הדוק עם המחלקה לישראלים בחו״ל באגף הקונסולרי במשרד החוץ ובמיוחד שגריר ישראל בטשקנט אדוארד שפירא והקונסולית נטע לחמני ובסיוע של גורמי החירום בטג׳יקיסטן, חילצה חברת MAGNUS את המטייל ושלושת חבריו מהשטח.

 

הרי פמיר שבטג׳יקיסטן הפכו ליעד אטרקטיבי למטיילים ישראלים בשנתיים האחרונות אשר באים לחוות מרחבים בתוליים ולא מתויירים. בד בבד מדובר במדינה מוסלמית הנשלטת על ידי נשיא הנמצא בשלטון החל משנת 1991 עם קבלת עצמאותה. שירותי התחבורה, התקשורת והרפואה במדינה כמעט שאינם קיימים.

המטיילים יצאו לטרק האגמים מבאצ׳ור, עיירה הסמוכה לעיר המחוז חורוג, ביום שישי בבוקר בשבוע שעבר למסלול של חמישה ימים. מרבית המסלול עובר בגובה של מעל ל- 4000 מ' וחלקו אף מגיע ל-4600 מ'. המטיילים יצאו מצוידים עם ביגוד ואספקה למהלך ימי הטיול וברשותם היה מכשיר לוויני של MAGNUS.

 

ביום שני בשעות אחר הצהריים התקבל דיווח במרכז המבצעים באמצעות המכשיר הלוויני אותו נשא המטייל על סימפטומים מתקדמים של מחלת גבהים. המטייל עם שאר הקבוצה היו בגובה של 4,300 מ' כאשר לפניהם עוד כשלושה ימי הליכה לפחות ואין ביכולתו להמשיך.


מיידית הוצמד רופא חירום שתדרך את המטייל וחבריו באמצעות המכשיר הלווייני כיצד להתנהל. במקביל החלו פעולות חילוץ בשיתוף חברת הביטוח, משרד החוץ ושגריר ישראל בטאשקנט שפעל אל מול הדרגים הגבוהים ביותר במשרד החוץ הטאג׳יקי ומשרד לענייני חירום. כמו כן הופעל איש צוות MAGNUS בטג׳יקיסטן.

 

מיקומו של המטייל ומצבו הרפואי חייב הוצאת מסוק מיידית. אולם לאור תנאי השטח הבעייתים, בין היתר בגלל קירבה לגבול עם אפגניסטן, רק מסוקים צבאיים מורשים לביצוע המשימה. עם התערבותו של השגריר, החל מבצע מורכב בשיתוף איש צוות MAGNUS שנמצא בטג׳יקיסטן והכוחות המקומיים להגעה לאזור עם צוותים רגליים ומסוק צבאי על בסיס המיקום המדויק שנשלח על ידי המכשיר הלוויני.

 

עקב תנאי השטח הגבוהים והקשים נדרש היה לזהות עבור המסוק נקודת נחיתה ואיסוף נמוכה מ-4000 מטר. לאחר ניתוח השטח נמצא מיקום המרוחק כ- 20 ק״מ מהמקום בו נמצאו המטיילים שחייב בין היתר לפנות את המטייל על גבי סוסים ולמעבר אגם באמצעות סירות. על כן נשלח כוח קרקעי משולב של המשרד לענייני חירום ואנשי קשר מקומיים של מגנוס לחבור למטיילים עם ציוד רפואי מתאים. לאחר החבירה וטיפול ראשוני בשטח הועברו המטיילים לנקודת הנחיתה ומשם לבית החולים בדושאנבה.

 

המטייל קיבל טיפול ויצא מכלל סכנה.

 

מקרה זה ממחיש את החשיבות העצומה בתכנון נכון של טיול והבנת הסיכונים הכרוכים ובכלל זה את יכולות המענה בשעת חירום.