טנזניה: טיול ספארי

השמורות הפראיות, הטבע הייחודי והתרבות המרתקת הפכו את טנזניה לגן עדן לצלמים ובכלל ליעד לטיול שהוא חוויה שלא הייתה כמותה

התמונות מטנזניה מדברות בעד עצמן, זהו לב הטבע האפריקאי עם מגוון שמורות בהן תוכלו ליהתקל בעדרי פילים, נמרים ומגוון בעלי חיים באופן קרוב מאי פעם. ישבנו לראיון עם הצלם הידוע רועי גליץ (פוטוטבע) שביקר שם אינספור פעמים כדי להבין איזו חוויה מיוחדת מחכה שם.

 

צילום: רועי גליץ

 

מה מיוחד בטנזניה?

"טנזניה היא אחת המדינות המיוחדות ביותר בעולם. במזרח אפריקה נמצאת הנדידה הגדולה האחרונה בעולם, בה מיליוני גנו ומאות אלפי זברות חוצות את המישורים של הסרנגטי במעקב מתמיד אחרי הגשם. הטבע נשאר בתולי והשמורות נשמרו כפי שהיו לפני אלפי שנים וללא מעורבות אנושית".

 

מה צלמים מחפשים לתעד שם דרך עדשת המצלמה?

"את המסה האדירה של בעלי החיים בנדידה וכמובן את הטורפים הגדולים שעוקבים אחריהם: אריות, נמרים, צ׳יטות, צבועים ועוד הרבה אחרים. חלק מבעלי החיים שאני אישית הכי אוהב הם הגדולים של הסוואנה: ג׳ירפות, פילים, היפופוטמים, בפאלו והאחרים – אתה מרגיש פשוט קטן לעומת העוצמה האדירה של הטבע ובעלי החיים המיוחדים האלו".

 

צילום: רועי גליץ

 

מהי התמונה המיוחדת ביותר שיצא לך לצלם שם?

"קשה לבחור תמונה אחת יחידה ומיוחדת מכיוון שכל יום מוליד צילומים מדהימים ומיוחדים. אבל אם אני חייב לבחור אחת – זו תהיה ״המרדף לחיים״ בה צילמתי צ׳יטה רודפת אחרי צבי בסוואנה. יש כאן הכל, הבעות פנים, 8 רגליים באוויר ואפילו אבן קטנה שנבעטה על ידי הצבי וכמעט פגעה לצ׳יטה בעיניים".

 

 צילום: רועי גליץ

 

איך האינטראקציה עם החיות הנמצאות בשמורה? זה לא מסוכן?

"הכל יכול להיות בטוח ויכול להיות מסוכן בחיים, הכל שאלה של איך מתנהגים בשטח. אם תשמרו על הכללים ותקשיבו להוראות של המדריכים – אתם תהיו בסדר גמור. בכל המסעות שאנחנו הדרכנו בטנזניה מעולם לא היו מצבים שבהם המטיילים שלנו היו בסכנה. חוץ מזה, האינטראקציה שחשוב להשגיח עליה זה דווקא מבעלי החיים שלא רואים: מומלץ לעשות חיסונים ולקחת כדורי מלארון (נגד מלריה) וכמובן להתייעץ עם רופא מטיילים לפני הטיסה".

 

צילום: רועי גליץ

 

מלבד הספארי, איזו אטרקציה או מקום אסור לפספס?

"כשמדברים על ספארי, צריך לקחת בחשבון שיש מספר שמורות שמאוד כדאי לבקר בהן: בראש הרשימה נמצאות נגורונגורו והסרנגטי שהן המרשימות ביותר. מלבד זאת, מומלץ לבקר בשמורות טרנגירי, מניארה ואפשר גם בשמורת ארושה. הטבע והנופים הם הסיבה העיקרית שמומלץ להגיע לאיזורים האלו. שבטי ילידים ניתן עדיין למצוא במספר מקומות כמו שבטי המסאי, הדזבה ואחרים".

 

צילום: רועי גליץ

 

למי שלא מתאפשר לטוס ליעדים רחוקים, על מה כדאי להם להתאמן כשזה נוגע לצילום בעלי חיים?

"בעלי חיים נמצאים בכל מקום, גם בארצנו הקטנה כמובן ניתן למצוא הרבה מאוד בעלי חיים, בעיקר בעלי-כנף. בוודאי ידעתם שישראל נחשבת לאחד מנתיבי הנדידה המובילים בעולם לעופות מאפריקה לאירופה, אז גם תדעו שצלמים מגיעים מכל העולם לארצנו לטיול צילום שמרוכז בעיקרו באגמון החולה. הייתי מציע לכם לנצל את היותכם כאן, באוצר הטבע שלנו, ולהתאמן כמה שאתם יכולים בצילום טבע".

 

האם נדרש ציוד מיוחד מבחינת צילום? האם התמונות מצולמות מקרוב או מרחוק?

"אני מאמין שכשצלמי טבע מתחילים להתמקצע – הם בעיקר מצלמים מרחוק עם עדשות גדולות ויקרות וככל שהזמן עובר וציר ההתקדמות משתפר – דווקא אז מנסים להתקרב הרבה יותר לבעלי החיים ולהשתמש בעדשות הרחבות כדי לכלול גם את הסביבה בצילומים".

 

מה מייחד את הנוף בטנזניה?

"תלוי באיזה איזור ובאיזו עונה. בסוף העונה הגשומה – הכל ירוק מאוד ושופע מים ובעונה היבשה הכל צהוב (אגב, דומה לישראל) ובאיזור נגורנגורו ניתן לראות הרים ובמישורי הסרנגטי רק סוואנה ככל שהעין רואה. כשאתם קרובים לעיר ארושה המאפיינים הבולטים ביותר הם הר הקילימנג׳רו המרשים והר מרו הבולט".

 

בשמורת הסרנגטי שוהה שבט ההדזה, האם הוא משמר אורח חיים שבטי או שניתן לראות שם מודרניזציה?

"הם עדיין משתדלים לשמר את המסורות הישנות, אבל כמובן שהמודרניזציה מחלחלת גם לשם וכששולחים את הילדים ללימודים בפנימיות הם לומדים על העולם הגדול, טכנולוגיה ואינטרנט ומן הסתם גם המפגשים עם התיירים תורם למודרניזציה של השבט".

 

מהי הסיבה שגורמת לך לרצות ולחזור ליעד הזה בכל פעם מחדש?

"הטבע הפראי והעשיר במיוחד. אין ימים משעממים והטבע כל הזמן מוסיף להפתיע בכל העוצמה. העובדה היא כמות התמונות שחוזרים איתן בכל יום מימי הספארי".

 

 צילום: רועי גליץ