5 דברים שחייבים לדעת על טיפוס

מטפסים על הקירות בחיפוש אחרי חוויה חדשה? למה שלא תהפכו את זה לתחביב. אהוד הללי, מדריך טיפוס מנוסה לוקח אתכם צעד אחר צעד בדרך לפסגה

זוכרים כשהייתם ילדים מצאתם את עצמכם קופצים על כל ענף שהיה נמוך מספיק או על המתקנים בגן השעשועים? אז יש דברים שלא משתנים. האדרנלין לצד תחושת הסיפוק בכך שהצלחתם להתקדם עוד צעד שלא עשיתם קודם, הופכים את הטיפוס לחוויה מאד מהנה. רגע לפני שאתם יוצאים לדרך, זה הזמן לגלות את כל מה שאתם חייבים לדעת על הספורט האתגרי והכי חשוב איך מתחילים.

 

1. להתחיל לטפס זה קל

התזוזה, הריגוש, תחושת ההתגברות על הפחד לצד העניין החברתי שבספורט כל זה בונה את חווית הטיפוס. מעבר לכך, נראה שזה ספורט אינטואיטיבי מעין יכולת שנולדנו איתה. סיבה שיכולה להסביר למה מדובר בספורט עם אחוזי הצמיחה הגבוהים ביותר בארה"ב ובאסיה בעשור האחרון, שאפילו ייכנס כענף אולימפי בטוקיו 2020.

לאלו מכם שמתחילים, מספיק לעשות צעד אחד קטן לא צריך להתחיל בגדול. המטפסים הידועים לא יצאו לדרך וישר כבשו את ה"דון וול" או התחילו לטפס את פני המצוק של "אל קפיטן" בלי חבל. אתם בהחלט יכולים פשוט לגשת לקיר הטיפוס או הבולדר הקרוב אליכם. רוב הסיכויים שאם רק תבקשו, מטפסים אחרים ישמחו להראות לכם את הדרך למעלה.  

 

2. הבסיס לטיפוס

אם יצא לכם להיתקל במטפסים בטוח ניסו להרשים אתכם עם היכולת לעשות 30 עליות מתח על קצות האצבעות, בינתיים תשכחו מזה. הרבה לפני סטים בלתי פוסקים של מתח וכוח מגוחך, טיפוס זה עניין של תנועה. ללמוד איך לטפס במעלי המסלול עם מינימום מאמץ. בדיוק כמו שאם הייתם בחוג כדורגל המאמן היה גורם לכם להקפיץ כדור במשך חצי שעה, עוד לפני שהתחלתם למסור. הבסיס הוא הקודם לכל, יש שיקראו לזה טכניקה בעוד אני מתחבר למונח למידה. מילים כמו פויינט, דרופ ני, לייבאק, אובר האנג, סלופר קרימפ אולי נשמעות כמו סינית כרגע, עם הזמן תמצאו את עצכם צועקים אותן בהתרגשות אל עבר הפרטנר שלכם לטיפוס.

 

3. לטפס זה כושר

טיפוס זה ספורט לכל דבר והוא מערב התנגדות של משקל הגוף. המאמץ כאן הוא בעיקר לידיים ופלג הגוף העליון (הרי ביומיום הרגליים שלנו נושאות את עיקר המשקל). חשוב להבין כי שרירים שונים יימצאו עצמם במאמץ שהם לא רגילים אליו. צריך לדעת איך לגשת לסשנים של טיפוס בהדרגה על מנת לבנות את הכושר הגופני. תחשבו מתי הייתה הפעם האחרונה שנתליתם במשך 45 דק' מהידיים... בדיוק לזה אני מתכוון. זה לא אומר שצריך לחשוש, כל קירות הטיפוס/בולדר מציעים קורסים והדרכות הבנויים באופן ידידותי למתחילים.

 

4. בטיפוס אין מקום להשוואות

תמיד טוב לשים לב לפעולות של אחרים ולבחון כיצד הם ניגשים למסלול. אחד הדברים היפים ביותר בטיפוס ספורטיבי הוא שהמתחרה היחידי שלכם הוא אתם ובכל פעם האתגר הוא אחר. מה שעוד מהנה לראות בקירות טיפוס/בולדר, זה כמה אנשים שמנסים לטפס את אותו המסלול, כשכל אחד עושה זאת בדרך שונה. יש משמעות לאופי,סגנון אישי ואיך הגוף שלנו בנוי, לצד החוזקות והחולשות שלנו.

מעל הכל, שימו לב להתקדמות האישית שלכם והקפידו עליה. התקדמות, אגב, לא נמדדת רק בדירוגים של מסלולים קשים יותר. לרוב היא נמדדת בדברים קטנים יותר- כמו שיפורים קלים בתנועה.

 

5. מבפנים החוצה

מטפס זה מטפס, בפנים או בחוץ, בולדר או חבל. אז נכון שיום סביר של טיפוס בחוץ שווה יותר מהיום הכי טוב שלכם במהלך העבודה או הלימודים, אבל רוב המטפסים יגוונו בין טיפוס פנים לחוץ. חשוב לציין שטיפוס הוא ספורט שטומן בחובו סכנות, בין אם זה בגובה או באחיזות השונות. אבל אם לומדים את הדברים באופן מסודר אין ממה לחשוש, כאשר הדרך המומלצת להתחיל היא בקיר טיפוס/בולדר. אחר כך, כשמרגישים מוכנים אפשר למצוא מדריך שייקח אתכם החוצה וילמד אתכם את כל מה שצריך.

 

יש לכם שאלות? שתפו אותנו בעמוד הפייסבוק שלנו.